Skip to main content

Gebouwgebonden financiering

Je huis isoleren zonder meer te gaan betalen

HET helpt Hilversummers bij het isoleren van hun woning

HET gaat isoleren makkelijker en betaalbaarder maken voor Hilversummers. Dit doet HET in een pilot samen met de gemeente Hilversum en een aantal deelnemende aannemers (Stichting 035-Energie). De samenwerkingsovereenkomst is woensdag 10 juli ondertekend. De provincie verstrekt een ton subsidie hiervoor.

 

Waarom deze pilot?

Het kan best een zoektocht zijn als je aan de slag gaat met het energiezuiniger maken van je woning. Vind maar eens antwoord op vragen als: wat is de technische staat van mijn woning? Welke maatregelen leveren het meeste op? Hoe financier ik dit en waar vind ik toch die betrouwbare aannemer?

De drie partijen willen Hilversummers helpen met isoleren op twee manieren:

1. Er komt een sluitende keten waarbij advies, uitwerking, financiering en uitvoering bij elkaar komen. Op die manier hoef je bijvoorbeeld niet meer allemaal verschillende offertes op te vragen. En zit er samenhang in de maatregelen.

2. De investeringen die je doet om je huis energiezuiniger te maken betaal je terug op basis van de daling van je energierekening. Per maand betaal je dus niet meer dan nu. Terwijl je wel een comfortabeler en energiezuiniger huis hebt.

Waar het dus op neerkomt: de maatregelen die in je huis nodig zijn om fors te besparen, of helemaal energieneutraal en aardgasvrij te worden, kun je aflossen met de besparing op je energierekening. Dat vergt dat je er lang over kan doen om af te lossen. En dus dat de lening gebonden is aan je huis en niet aan jou als persoon of je inkomen. Dit heet ook wel gebouw gebonden financiering (GGF).

Als je verhuist, wordt de lening overgedragen aan de koper. Dit gaat via een zogenaamd kettingbeding.

Meedoen met deze pilot?

Is dit misschien wat voor jouw huis? Er is  nog een aantal plekken beschikbaar voor dit jaar (elk jaar komen er meer huizen bij).

Of vind je het leuk om  mee te denken? Heb je vragen over gebouwgebonden financiering?

Mail dan naar info@hetcooperatie.nl of druk op de groene knop onderaan deze pagina.

 

Wat vinden de deelnemende partijen van deze pilot?

Wethouder Jan Kastje: “We hebben de ambitie om in 2040 van het aardgas af te zijn. De eerste stap die hiervoor nodig is, is woningen zodanig te isoleren dat op termijn overgestapt kan worden op een andere warmtebron. Dat betekent nogal wat voor onze inwoners. Ze hebben vragen over hoe ze dat het handigst kunnen doen. Ze zien vaak door de bomen het bos niet meer. Daar willen we Hilversummers bij helpen. Met deze aanpak geven we ze overzicht en handvatten. Zo kunnen we de isolatieopgave versnellen en toewerken naar een aardgasvrij Hilversum.”

Michiel van Cleef van 035 energie: “Aan de ene kant ben ik ervan overtuigd dat we anders moeten denken met z’n allen over de manier waarop we stoken en koken. Isoleren zorgt ervoor dat we zo weinig mogelijk energie nodig hebben. De energietransitie biedt veel kansen: voor werkgelegenheid, innovatie en besparing. Aan de andere kant is het voor de installatiebranche, eigenlijk bouwbreed, nog best onzeker wat het ons precies gaat brengen. Hoe reageert de markt en de consument? Het is voor ons een sprong in het diepe. Woonlastenneutraal je woning kunnen isoleren is echt nodig. Alleen dan kan er schaalvergroting ontstaan.”  

Coördinator Jeroen Pool van HET: “Met dit project bieden we maximale ondersteuning aan bewoners bij de verduurzaming van hun huis. Onafhankelijk advies, maar ook een hoogstaand aanbod voor de maatregelen, met garanties over de verlaging van de energierekening. Alles woonlastenneutraal. De investeringskosten worden vanuit de gemeente, via een nog te vormen nieuw fonds, voorgeschoten en de bewoner betaalt terug naar rato van zijn gedaalde energierekening. Per maand ben je dus niet meer kwijt dan nu, maar je krijgt wel een comfortabel en duurzaam huis.”

Meer weten?

Heb je vragen over gebouwgebonden financiering? Is het wat voor jullie huis?
Of vind je het leuk om met ons mee te denken?

Neem contact op