Skip to main content

Missie & visie

Waar staat HET voor

Coöperatie: samen staan we sterk in de energietransitie

Hilversumse Energie Transitie is een lokale energiecoöperatie. HET is opgericht door en voor Hilversummers. Wij zetten ons in voor een energieneutraal Hilversum. Jij en ik geven de energietransitie samen vorm. Met elkaar: inwoners, bedrijven, verenigingen en scholen.
Iedereen kan lid worden en onze beweging versterken. Leden praten mee, doen mee en beslissen samen.
Met elkaar boeken we resultaten: concrete stappen voorwaarts richting energieneutraal wonen, werken en recreëren. Samen zijn we HET: dus als we met onze projecten winst maken, dan is die winst voor ons allemaal. Voor de coöperatie en dus voor de leden.

Missie van HET

Onze missie is een energieneutraal Hilversum in 2035.

We verbranden met z’n allen dagelijks gigantische hoeveelheden fossiele brandstof. Ook in Hilversum. Daarmee veranderen we de lucht om ons heen, en het wereldwijde klimaat. Dat zorgt voor steeds extremer weer, dat ook jouw leven kan ontwrichten. HET wil dit efectief aanpakken zodat we in 2035 energieneutraal zijn: ofwel, de energie die we gebruiken wekken we duurzaam en herniewbaar op. En de CO2-uitstoot reduceren we tot het minimum, zodat de klimaatverandering wordt afgeremd.

Dit doen we vooral om de wereld voor onze (klein)kinderen bewoonbaar te houden.
Deze missie geeft inspiratie en energie om er met elkaar de schouders onder te zetten. HET gaat niet vanzelf: HET kan en HET moet. En WIJ gaan ervoor.

Visie van HET

Tussen nu en ruim 15 jaar gaan we wereldwijd over naar een hele andere energievoorziening: de energietransitie. Ook in Hilversum. We weten nog niet helemaal hoe dat eruit ziet. Het zal nog puzzelen worden. Maar wij geloven dat er genoeg puzzelstukjes zijn om mee te beginnen. En dat we met elkaar de ontbrekende stukjes zullen vinden. Eén ding is zeker: wachten kan niet meer.

In onze visie gebruiken we in 2035 voor 100% schone energie in onze huizen en bedrijven. En er rijdt er geen vervuilend vervoer meer door de Hilversumse straten.

Hoe doen we dat

Die energietransitie is een forse opgave. Volgens ons kan die overgang slagen als inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties een actieve rol spelen. HET ziet zichzelf als een verbindende schakel tussen alle partijen. Wij willen ervoor zorgen dat we allemaal:

  • goed geïnformeerd zijn: weten waar het over gaat en waarom de vergroening zo belangrijk is;
  • de opties kennen: weten wat de mogelijkheden zijn om bij te dragen aan de omschakeling;
  • kunnen bijdragen: zelf kunnen meebouwen aan de transitie;
  • kunnen meedoen: profiteren van nieuwe duurzame methoden en schone energieproductie.

Doe mee!

‘Vele handen maken licht werk’
Ook jouw handen en hersens zijn nodig in Hilversum!

Word lid