Skip to main content

FLEXINet is een programma van TU Delft in samenwerking met bedrijven. Met deelname aan FLEXINet staat HET, samen met de gemeente Hilversum, vooraan in de ontwikkelingen en innovaties die bij gaan dragen aan een effectieve en betaalbare energietransitie.

HET wordt een zogenaamd ‘living lab’. Technische innovaties worden in een real life situatie onderzocht en door ontwikkeld. Het idee is om dat in de wijk Kerkelanden op te gaan zetten, natuurlijk in afstemming met gemeente, bewoners, bewonersorganisatie Ver-KEN en andere stakeholders.

Meer over FLEXINet
HET maakt sinds mei 2021 deel uit van het MOOI-onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma FLEXINet. MOOI staat voor Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie, een TKI-programma van de rijksoverheid. TKI staat voor Topsectorenbeleid Kennisontwikkeling en Innovatie.

Het FLEXINet project en -consortium wordt getrokken door de TU Delft. Daarnaast doet een groot aantal techbedrijven in de opslagtechnologie (zoals LeydenJar, Dr Ten, Summerheat), in de regelsoftware (zoals TU Delft, PRE, VITO) en in de business case ontwikkeling (oa Emmett Green) onderdeel uit van het project.

Specifieke aandacht wordt geschonken aan de sociale component, een programmaonderdeel dat wordt geleid dor TU Eindhoven, prof Floor Alkemade. Dat gaat onder meer over de SRL, het Societal Readiness Level, naast het meer bekende TRL, het Technology Readiness Level. HET gaat zich, met Emmett Green, richten op de BRL, het Business Readiness Level. Naast technisch mogelijk en sociaal geaccepteerd moeten oplossingen ook ‘uit’ kunnen, ofwel financieel haalbaar zijn.

Meer informatie: 
– De Gooi en Eembode: Hilversum living lab voor energiesysteem van de toekomst: FLEXINet.
– Presentatie FLEXINet_ppt