Skip to main content

Paul van der Zande en Barbara Wiessing uit de Schrijversbuurt maken hun huis aardgasvrij met Thuisbaas. Dit is het eerste artikel uit een serie, waarin zij hun ervaringen delen: 

Als lid van energiecoöperatie HET kregen we een uitnodiging voor een online avond met Marjan Minnesma over wat Thuisbaas doet aan het duurzaam maken van bestaande huizen. De regering bemoeit zich wel met verduurzaming maar dat gaat meestal over nieuwbouw. Thuisbaas is in dat gat gesprongen om de expertise te ontwikkelen om ook oude huizen duurzaam te maken.

Na de online avond hebben we een gesprek met de projectleider gehad. Daarna hebben we ons aangemeld als een van de drie pilot huizen in Hilversum. Toen ging HET er tussenuit en is er nog iemand van Thuisbaas bij ons komen kijken en praten. Die energieadviseur heeft bij ons thuis gekeken of ons huis ervoor geschikt was. Dat bleek zo te zijn.

Triple Solar
Als eerste hebben we gekeken of we een warmtepomp konden nemen met lucht. Wij vonden het vrij veel geluid dat we hoorden via de simulator. Onze buurt is heel stil. Heb je een iets grotere tuin en woon je dichter in het centrum, dan is het geluid wellicht wel goed te doen. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor het Triple Solar systeem; dat is niet alleen een zonnepaneel maar ook een warmtepaneel. Het werkt met een vloeistof die de warmte uit de lucht onttrekt. Via een wisselaar wordt met de panelen onze verwarming verwarmd. Dat is wel een slag duurder dan een lucht- of waterwarmtepomp. Maar het voordeel is dat het veel minder geluid maakt; de buren hebben er minder last van. Het is onderhoudsvriendelijker en het rendement is hoger. We krijgen op het dak aan de voorkant acht Triple Solar panelen en op het achterdak zes gewone PV-panelen om aan de verhoogde elektriciteitsbehoefte te kunnen voldoen.

Isolatie
Via Thuisbaas aangestuurd, hebben we vervolgens contact gehad met een isolatiespecialist. Die heeft gekeken naar vloer- en gevelisolatie. Hij heeft geconcludeerd dat onder ons huis de grond droog is en de kruipruimte hoog genoeg. En ook de brede spouw is uitstekend geschikt voor gevelisolatie. In het voorjaar komen ze dat doen.

Vloerverwarming
De derde stap is: vloerverwarming beneden. De CV-buizen zijn niet meer goed, met name onder de grond. Dus wij moeten toch al het buizensysteem herzien. De Triple Solar panelen leveren lage temperatuur verwarming, prima geschikt voor vloerverwarming. Warp Systems legt SpeeTile 10 aan. Dat zijn matten van gerecycled kunststof waarin buisjes het warme water transporteren. Daarbovenop kan dan weer je gewenste toplaag, zoals bijvoorbeeld linoleum of parket (liever geen tapijt, dat isoleert te goed).

HR++ glas
Op enkele plekken moet nog HR++ glas komen. Op sommige plekken hebben we al dubbelglas en daar is Thuisbaas heel realistisch in: dat hoeft niet vervangen te worden, want we verwarmen die bovenverdieping waar we slapen toch meestal niet.

Gasvrij
Verder moeten we een nieuw fornuis. En nieuwe radiatoren op sommige plekken. Alles wat eerst op gas ging wordt elektrisch. Ter voorbereiding is voor ongeveer 340 euro de meterkast gereed gemaakt met een driegroepensysteem, aangelegd door Liander.

De traagheid van het proces valt ons wel wat tegen. Drukte en ook corona speelden een rol. Je stoot ook tegen onverwachte zaken aan met zo’n oud huis. Een voorbeeld: ons dak bleek een lastige vorm te hebben met die punt aan de voorkant, dat maakt de montage van de panelen lastiger en dus duurder.

Terugverdientijd
Wat is de investering voor het gasvrij maken? De eerste raming kwam uit op zo’n 45.000 euro maar daar gaan we nog subsidie op aanvragen. Bij ons komen dan nog wel de nieuwe vloertoplagen erbij en we moeten een paar kozijnen vervangen, die bleken rot, maar dat staat er dus eigenlijk los van. Binnenkort wordt de definitieve schouw gemaakt door Thuisbaas. Daarna komt de definitieve raming voor isolatie, Triple Solar, techniek, gasfornuis, keuken, en vloerverwarming. Ik denk dat er nog 4.000 euro bijkomt. Maar als je meer dan twee dingen doet aan verduurzaming van je huis, dan kun je tot 30 procent subsidie krijgen. Ik schat in dat we al met al zo’n 40.000 euro kwijt zullen zijn. Binnen hoeveel jaar wordt dat terugverdiend? In tien tot vijftien jaar. Onze energiekosten bestaan hoofdzakelijk uit gas en dat wordt duurder. Maar dat was niet onze motivatie. Bij ons is de klimaatdoelstelling leidend.

Wij leven vrij sober en hoeven niet drie keer per jaar te skiën. We hebben hiervoor gespaard en we vinden het belangrijk genoeg om het te doen. Wij zijn ouders en grootouders willen heel graag dat de wereld leefbaar blijft en daar willen we ons steentje aan bijdragen. Paul is milieubioloog van huis uit en beiden vinden we het heel belangrijk om zo milieuvriendelijk mogelijk te leven . Triple Solar is een nieuw systeem en is vrij duur. Maar als niemand het gaat gebruiken, dan blijft het duur. Sommige mensen zijn de voorhoede en doen dit ook zodat andere mensen daarna kunnen volgen. Wij maken verder heel veel keuzes die ons geld opleveren. We eten vegetarisch en groente is goedkoper dan vlees. Wij doen in Hilversum alles op de fiets, dan houd je geld over en dan kun je dit soort dingen doen.

Meer informatie:

Je huis aardgasvrij: HET zoekt meer Hilversumse huishoudens die hun huis aardgasvrij willen maken. Via HET kun je meer informatie krijgen en je aanmelden voor een Thuisbaastraject. Mail naar: energiecoaches@hetcooperatie.nl.

Kijk ook op Thuisbaas en Thuisbaas.nl.

Lees ook Je huis aardgasvrij met Thuisbaas: deel 2