Skip to main content

Onze overstap naar HET deelauto

By Uncategorized

Onze overstap naar de HET deelauto: Een duurzaam besparingsavontuur ter verbetering van lokale leefbaarheid

Stel je voor: rondrijden in een auto zonder uitstoot. Je maakt deel uit van een coöperatie en maakt deel uit van een levendige duurzame gemeenschap, die gelooft in de kracht van verbinding. Je kiest voor elektrisch deelrijden, verbetert hiermee de luchtkwaliteit, zorgt voor minder auto’s op de weg en maakt, zeker op lokaal niveau, HET verschil.

In 2017 hebben wij de sprong gewaagd en zijn we lid geworden van HET Coöperatie. We hebben toen onze eigen auto weggedaan en rijden sindsdien in de deelauto’s van HET. Dit deden we vanuit duurzaamheid én kostenbesparing -geen vaste lasten van een auto meer, zo konden we de verduurzaming van ons huis betalen- en inmiddels willen we niet meer terug.  En wij zijn nog steeds supertrots op onze duurzame keuze en de positieve impact die het heeft. Als coöperatielid zijn we ook ambassadeurs, want hoe meer dit autodelen een succes wordt, hoe duurzamer Hilversum wordt én hoe we als gemeenschap de kosten voor autodelen laag kunnen houden. In deze blog vertellen we waarom.

Met slechts een paar klikken op je telefoon kan je gemakkelijk een auto reserveren in de buurt. Geen gedoe meer; van het vinden van een parkeerplek tot de ‘verborgen’ kosten van een eigen auto in bezit hebben. We zijn verrast door de constante beschikbaarheid van auto’s in de buurt. En het aantal en diversiteit in type deelauto’s neemt toe zoals je op dit kaartje ziet:

Dit komt omdat het aantal deelauto’s van HET uitbreidt met het aantal gebruikers. En doordat steeds meer mensen kiezen voor gedeeld autogebruik (en dat zijn er bij HET al bijna 300) neemt het aantal geparkeerde auto’s op straat af. Dat betekent direct meer openbare ruimte én ook speelruimte voor kinderen.

We zien ook de positieve impact op onze lokale leefbaarheid. Dit komt doordat het autodelen binnen een lokale energiecoöperatie -zonder winstoogmerk- de lokale gemeenschap verstrekt. Als coöperatie ben je meer betrokken en neemt iedereen verantwoordelijkheid in het gebruik. Dit komt doordat mensen binnen de HET coöperatie elkaar leren kennen (ook via een app-groep) en in het deelgebruik samenwerken. Daardoor rijden we bijvoorbeeld altijd in een schone auto. Dit wordt geregeld door onze automaatjes die binnen HET onmisbaar zijn. Zij houden de auto’s van binnen schoon en brengen deze voor een poetsbeurt naar de wasstraat of voor onderhoud naar de garage. De automaatjes krijgen hiervoor een vergoeding in de vorm van credits waarmee ze goedkoper rijden in de deelauto’s. We hebben ook coördinatoren die onmisbaar zijn. Zij spreken ons positief aan op ongewenst gedrag waardoor ons bewustzijn wordt vergroot. Dat werkt heel goed en we hebben dan ook geen boetesysteem.

In een coöperatie zijn we met elkaar de baas en denken we ook met elkaar na over hoe we het deelgebruik kunnen verbeteren. Middels een enquête en rondetafelgesprek hebben we voor dit jaar met elkaar een ander financieringsmodel afgesproken en is de HET deelauto een stuk goedkoper geworden. Met VIP rijden is HET deelauto zelfs de voordeligste e-deelauto van Hilversum geworden, ook in vergelijking met de deelauto’s van Greenwheels en MyWheels.

We hebben dit jaar zelf gekozen voor een Goud abonnement en zijn nu oprecht steeds verrast wanneer we de afrekening zien na gebruik!

Doe je ook mee? Laten we samen de lokale leefbaarheid verbeteren door te kiezen voor gedeeld autogebruik. En je draagt positief bij doordat je de uitstoot van schadelijke gassen vermindert en bijdraagt aan het verminderen van de ecologische voetafdruk. Meer weten? Zie deze link voor alle nieuwe tarieven:

Lees meer:
hetcooperatie.nl/deelauto

Bron: 
hilversum100.nl/onze-overstap-naar-de-het-deelauto

Tekst:
Fleur en Sander verbinders energietransitie

Beeld:
Fleur Boesveldt