Skip to main content

Jeroen Pool en Dianne van Willegen wonen sinds 1991 in een jaren ’30-huis op de Neuweg, een tussenwoning. Met veel plezier. Stapsgewijs hebben ze toegewerkt naar een aardgasvrij huis.

Jeroen Pool: “Als je je huis aardgasvrij wilt maken, is isoleren altijd goed. In fasen hebben we zolder, vleiringvloer en muren geïsoleerd, en oude puien van benedenverdieping en eerste etage vervangen en met HR++ glas laten maken. Ook op andere plekken hebben we oud dubbel glas (U-waarde 2,9) vervangen door nieuw HR++ glas met U-waarde 1,1.

We hebben al vlot zonnepanelen geplaatst, vanaf 2004 een kleine set (440WP), aangevuld met een extra set in 2014 (1500 WP).”

Volledig aardgasvrij huis
Het afgelopen jaar is de laatste slag gemaakt naar volledig aardgasvrij en zoveel mogelijk energieneutraal. Die laatste slag betrof, met advies van expertbureau WoonDuurzaam:

  • Nieuwe vloer, met schuimbeton isolatie en vloerverwarming;
  • Nieuw laagtemperatuur radiatoren op bovenverdieping en zolder;
  • Plaatsen van 10 PVT-panelen (6 kW warmte en 3900 WP elektriciteit, en een warmtepomp, buffervat en boiler;
  • Vervangen van de oude PV-panelen door nieuwe met meer vermogen (425 WP); 
  • Inductieplaat voor koken;
  • En daarvoor het verzwaren van de e-aansluiting naar 3 x 25A, en het laten afsluiten en verwijderen van de gasmeter. 

Voetafdruk
Pool: “Wat is nu mooier, en effectiever voor het net en voor de beurs, om alles wat je gebruikt ook zelf op te wekken? Omdat er zowel schaarste is aan personeel als aan de spullen (vooral de warmtepomp), heeft dit traject wel meer dan een jaar geduurd en is alles in fasen uitgevoerd. Maar nu het klaar is vergeten we de veertig verschillende vaklieden die over de vloer zijn geweest, de wekenlang open kruipruimte, en meer ongemakken; we genieten nu van het comfort, de nieuwe inrichting en de vrijwel tot nul teruggelopen energierekening. En de wetenschap dat we hiermee onze voetafdruk tot een minimum hebben beperkt, voor de generaties na ons.

We weten nog niet wat de winter brengt als de warmtepomp echt moet gaan werken, maar de afgelopen weken leveren we zo’n 30 tot 50 kWh per week netto terug. Op jaarbasis moeten we ongeveer quitte spelen, wat zolang we kunnen salderen volstaat. Maar dat houdt eens op, en dat brengt de volgende uitdaging met zich mee: hoe gaan we onze energie opslaan tot we het nodig hebben? Om dat in de elektrische auto te kunnen doen, wat logisch lijkt, moeten we nog wachten op auto’s en laadpalen die dat kunnen. Dus wellicht komt er een thuisbatterij bij, en eventueel een warmtebuffer om meer seizoensopslag mogelijk te maken. We blijven dus nog wensen hebben.”


Duurzame Huizenroute:

Het huis is ook te bezoeken tijdens de Duurzame Huizenroute, op 28 oktober en 4 november 2023. Lees meer op duurzamehuizenroute.nl/locatie/tussenwoning-1938-hilversum