Het is een drukte van belang bij Gijs en Marion Crusius, de avond van 12 november. Vijftien buren van de Oude Amersfoortseweg verzamelen zich in voor- en achterkamer voor een uitdagende vraag: hoe krijg ik mijn energierekening omlaag door energie te besparen of zelf thuis op te wekken?
Het antwoord begint bij de energierekening zelf. Iedereen is vooraf gevraagd die op te zoeken en mee te nemen, en alvast even goed naar te kijken. Na eerst even kennis te maken met elkaar als buren en met de begeleiders, Peter Bakker en Jeroen Pool van HET, gaat het gesprek verder over die rekening. Maar weinig Nederlanders houden zich daarmee bezig: de kosten die je voor gas en stroom maakt zijn een soort lot dat je nu eenmaal te dragen hebt. Maar niets is minder waar. Dat blijkt uit de systematische vergelijking die de buren maken: hoeveel gas en hoeveel elektriciteit iedereen gebruikt wordt in beeld gebracht en tegen elkaar afgezet. Zoals de begeleiders dan al weten: daar zitten grote verschillen in. Dat blijkt ook nu weer, extreem soms zelfs: van elektriciteitsgebruik van 250 kWh per jaar tot meer dan 4000. En dat in vergelijkbare huizen. Ook bij gasgebruik blijken de verschillen groot. Dit ‘wedstrijdje’ gaat niet om winnen of verliezen, maar om te kijken wat de verklaringen zijn voor die grote verschillen. Wat doet degene met een lage (tot zelfs bijna nul) rekening nu anders dan iemand met juist een hoge rekening? Wat blijkt: een lage rekening is een gevolg van gerichte maatregelen: isoleren, zonnepanelen, deelnemen in postcoderoos, bewust omgaan met lichten uitdoen en dergelijke.
Opgewarmd en enthousiast gemaakt door deze bewustwording (mijn rekening is geen lot maar ik kan daar zelf wat aan doen!), begint de tweede ronde. Die bestaat uit HET Energie Bespaar Spel : deelnemers kiezen uit een set kaarten met mogelijke maatregelen er drie tot vijf uit die ze zelf denken te kunnen gaan toepassen. Daar blijkt na een ronde onderling praten en uitwisselen, en snuffelen in het demo-materiaal en de brochures die Peter en Jeroen hebben meegenomen, een patroon in te ontstaan. Peter inventariseert en turft wat iedereen heeft gekozen. Sommige maatregelen zijn duidelijk populair. Peter kan als ervaren energiecoach op punten toelichting geven. De top-drie populaire maatregelen bespreken we in de groep: wat zijn de technische aspecten en achtergronden van deze veel gekozen maatregelen? Ook kijken we wie er al ervaring mee heeft en die wisselen we uit. Juist dat laatste is leuk en informatief: de meeste maatregelen zijn veelal al door een buur toegepast, dus de ervaring en kennis ligt (bijna letterlijk) op straat.
Later dan we voorzien hadden – maar zeer tevreden – gaat iedereen op huis aan. Tot opluchting van Marion want die moet de volgende ochtend weer vroeg op en aan het werk. Maar de deelnemers vertrekken met een gevoel van herwonnen invloed op het leven (en vooral de energierekening) en hernieuwde kennis van ieders buren. Want naast informatief is met de avond het sociaal cement in de straat versterkt.
Hoofdconclusie van de avond:
- Bezig zijn met energie besparen kan ook leuk en gezellig zijn!
- Energie besparen kan je ook (veel) geld besparen!
Ook interesse in het spelen van het Energie Bespaar Spel met je buren? Kijk hier of mail naar Sabine.leijgraaf@hetcooperatie.nl