Skip to main content

Energiecoöperatie HET doet noodoproep voor elektrische deelauto’s

Energiecoöperatie HET – Hilversumse Energie Transitie – doet woensdag 20 november een noodoproep aan de gemeente om het doel van twintig deelauto’s in 2020 niet langer in gevaar te brengen. Jeroen Pool, coördinator van HET en Witho Oost, projectleider deelauto’s, pleiten woensdagavond om 20 uur in de raadsvergadering bij de gemeente om de gemaakte afspraken na te komen. HET zet de ingang van het Raadhuis vol met e-deelauto’s om hun punt extra kracht bij te zetten. Met toeterende auto’s, spandoeken en actieshirts staan deelnemers van HET bij de gemeente op de stoep om te laten zien dat ze niet langer kunnen wachten.

E-deelauto zoekt paal

De gemiddelde aanvraag van laadpalen duurt nu 13 maanden. Pool: “Daar kunnen we toch niet op wachten? We hebben nu al twee ‘weesauto’s’ zonder laadpaal! De gemeente Hilversum staat zo echt voor paal! Het zou bovendien logisch zijn als er eerst een laadpaal staat en daarna de auto in gebruik wordt genomen. Dus: ‘wagen volgt paal’ in plaats van ‘paal volgt wagen’.”

Pool: “In de wijk met postcode 1215 zijn vergunningen verstrekt voor vijf laadpalen. We hebben in het voorjaar de vraag gesteld aan de betreffende ambtenaren om deze vergunningen ook voor Oost af te geven, in postcodegebieden 1221 en 1223. Dat is nog steeds niet gebeurd.” Toch plaatste HET vorige week twee deelauto’s in Oost. Pool: “We zijn erg trots op dit splinternieuwe model: de Nissan Leaf 40kW met een range van 250 kilometer. Dan maar zonder vergunning. We konden de Oost Hilversummers niet langer laten wachten.”

Foutparkeren
Het parkeren wordt daarnaast bemoeilijkt omdat de parkeerplekken voor e-deelauto’s regelmatig bezet worden door foutparkeerders. Pool: “We hebben afgesproken met de gemeente dat er gehandhaafd wordt, maar dat doen ze niet. Wij krijgen nu te horen dat er geen handhavingscapaciteit is, maar je hoeft maar elke willekeurige Hilversummer te vragen en je weet dat dat niet waar is. Zet je je auto even op de Gijsbrecht, dan is het stuk kaas dat je even snel koopt ineens 90 euro duurder geworden.”

Ook wil Pool heldere communicatie om foutparkeren te voorkomen: “We willen een bord met de tekst: ‘Let op: alleen voor e-deelautorijders van HET’. En we willen het nationale autodelen-embleem in het rood op het parkeervak hebben, zodat het zich onderscheidt van de groene kleur van het embleem van de andere elektrische auto’s.”

Doel behalen in gevaar: 20 in 2020
In de Green Deal Elektrisch autodelen is afgesproken om 20 e-deelauto’s in 2020 te hebben in Hilversum. Pool: “Als het aan ons ligt, halen wij die ’20 in 2020’. Maar de gemeente vertraagt de zaak en loopt een half jaar achter met het uitbetalen van de afgesproken middelen. Ik moet wel mijn mensen betalen en dat geldt ook voor de auto’s. Voor HET is een half jaar overbruggen echt een grote uitdaging.”

Kijk, luister en lees meer: