Skip to main content

HET Coöperatie is sinds zomer 2021 aangesloten bij REScoop.eu. Via deze Europese koepel kan HET gemakkelijker samenwerken met andere energiecoöperaties en kunnen de coöperaties elkaar zo versterken. REScoop.eu biedt tegelijk ook kansen om het Europese beleid op de voet te volgen en het ook te sturen in de richting die we samen bepalen. 

REScoop.eu is de Europese federatie van energiecoöperaties. Het netwerk vertegenwoordigt 1.900 energiecoöperaties en 1.250.000 mensen in heel Europa. Energiecoöperaties spelen een sleutelrol bij het leiden van de energietransitie en maken het voor burgers mogelijk om deel te nemen aan hernieuwbare energie, energie-efficiëntie en technologieën die ons energiesysteem koolstofarm zullen maken.

De behoefte aan klimaatactie is nog nooit zo groot geweest. De komende jaren zullen cruciaal zijn om onze toekomst veilig te stellen om zowel de democratische als de klimaatcrisis het hoofd te bieden. We moeten radicaal veranderen in de manier waarop energie wordt opgewekt en gebruikt. Ondersteuning van burgers is van cruciaal belang om die transitie te realiseren, en coöperaties – door burgers centraal te stellen in het energiesysteem – zijn de beste manier die we kennen om die steun te mobiliseren. Hoe meer leden, hoe sterker de stem van de energiecoöperaties in de energietransitie.

De belangrijkste doelstellingen van REScoop.eu:
1. Ervoor zorgen dat de stem van de burgers wordt gehoord in debatten over het energiebeleid;
2. Bevordering van internationale samenwerking tussen energiecoöperaties;
3. Coöperaties helpen groeien en bloeien;
4. Bevordering van het coöperatieve model.