Skip to main content
De meeste mensen noemen het bijna afgelopen jaar een “raar jaar”. Ik kan het daar erg mee eens zijn. Het jaar begon voor HET als een mooi en veelbelovend jaar. We hadden ambitieuze plannen en een bijbehorende sluitende begroting. Iedereen wilde vol enthousiasme ervoor gaan. Ik heb in de eerste maanden met name genoten van de avonden met de bewoners in de wijk Kerkelanden. Er was veel beroering en de zaal zat alle keren helemaal vol. Goede inhoudelijke discussies over het haalbaarheidsonderzoek naar een warmtenet in de wijk. Ik was er blij mee. Voor een energiecoöperatie als HET is dat iets wat we belangrijk vinden; het contact met de inwoners, want daar doen we het voor. Ondertussen hadden we ook twee nieuwe bestuurskandidaten weten te vinden. Ruud van Bokhorst en Justine Ros wilden een bestuurlijke bijdrage leveren aan de activiteiten van HET. Dat gaf een mooi gevoel.
Halverwege maart was ik weg voor een vakantie toen de wereld er plotseling heel anders ging uitzien. Ik kwam vervroegd terug naar Nederland en leek in een andere samenleving terecht te zijn gekomen. De mensen liepen vriendelijk in een boogje om elkaar heen. Vergaderingen werden ineens Zoom meetings. Je ging niet meer bij iemand langs, maar belde op. Ongemakkelijk stonden we tegenover elkaar als je elkaar wel eens in levende lijve zag. Geen handen schudden. Alternatieve begroetingen. Tikje met de voeten, oosterse begroeting met een buiging en de handen tegen elkaar, een elleboogstoot en misschien zelfs een boks. Verder hielden we keurig afstand. Het nieuwe normaal? Wat mij betreft toch niet. Een tussenfase.
Bij HET merkten we al heel snel de gevolgen. Ingezette acties en projecten vielen in één keer stil. De deelauto’s stonden heel veel vaker op hun plek dan voorheen, maar de kosten van de lease liepen gewoon door. De impact was behoorlijk groot. We hebben toen het jaarplan en de begroting maar losgelaten. We moesten ons richten op het overeind houden van de organisatie. Ook moest er een ALV komen en dat hebben we toen maar via Zoom gedaan, zoals toen ondertussen de meeste vergaderingen gingen. Vlak voor de ALV hoorden we dat onze penningmeester zou gaan verhuizen en zijn activiteiten wilde verminderen en uiteindelijk ook zou willen stoppen. We gingen dus ook op zoek naar een nieuwe penningmeester en ook nog naar een ander bestuurslid om het bestuur compleet te krijgen. In de loop van dit jaar is ook dit gelukt. Pieter en Veronique gaan in de komende maanden meedraaien en kunnen dan in de volgende ALV formeel worden benoemd.
Gedurende het jaar wenden we steeds meer aan de nieuwe situatie en lukte het ook steeds beter om toch weer actief te zijn. De auto’s gingen beter en meer rijden dan voorheen. Veel mensen namen toch liever een deelauto dan dat ze het OV namen. Het aantal rijders van onze deelauto’s is in de zomer spectaculair gestegen en nog steeds schrijven we bijna dagelijks nieuwe rijders in. De grote aantrekkingskracht van HET deelauto zorgde er mede voor dat we in december het driehonderdste lid van HET konden inschrijven en de honderdvijftigste deelautorijder van HET deelauto!
De coronacrisis heeft nadrukkelijk zijn stempel gedrukt op het bijna afgelopen jaar, maar we hebben ons er goed doorheen weten te slaan en we staan in volle omvang klaar om van het komende jaar een topjaar te maken.
We wensen iedereen knusse feestdagen en een energiek 2021.
Jos Snels, namens het bestuur van HET Coöperatie