Skip to main content

Luister hier naar NH Radio over het succes van HET deelauto

Lees hier het artikel van de Gooi & Eembode: 

Het klinkt een beetje als dat ene dorpje in Gallië dat niet in de klauwen viel van het Romeinse imperium. In heel Nederland komt het deelrijden maar moeilijk van de grond, maar in Hilversum schijnt het delen van een wagen van een autodeeldienst wél goed te lopen.

Dat blijkt uit onderzoek van kennisplatform mobiliteit CROW, dat de lokale energiecoöperatie Hilversumse Energie Transitie (HET) opvoert. Het doel van de zogeheten Green Deal Autodelen 2 was dat er nu zo’n 700.000 mensen in Nederland ingeschreven staan bij een autodeeldienst. Dat aantal is ruimschoots gehaald. De teller staat op een miljoen. Uit de gegevens van CROW blijkt dat het overgrote deel, 80 procent, weinig tot geen gebruik maakt van de deelauto. Zie het als slapende leden, ook bij sportscholen een bekend fenomeen.

Daar plaatst HET nu een dikke, lokale ‘maar’ aan vast. In Hilversum blijkt dat het deelrijden wél goed gaat en dan doelt de lokale energiecoöperatie vooral op het gebruik van de eigen deelauto’s die verspreid staan over Hilversum. “Niet iedereen gebruikt de auto even intensief”, leidt Jeroen Pool van HET Coöperatie in. “We hebben hele intensieve rijders, redelijk intensieve rijders en anderen gebruiken hem als een reserve. Ongeveer de helft van de HET-deelautorijders gebruikt de auto ongeveer eens per week.”

Amsterdammers
Hoe kan het dat in het Hilversum procentueel zoveel beter gaat dan elders in het land? Daar heeft Pool een aantal verklaringen voor. “We hebben veel Amsterdammers die hier komen wonen en er aan gewend zijn met een deelauto te rijden”, begint hij. “We zitten hier in de gebouwde omgeving en er zijn veel drukke wijken waar parkeerplek schaars is. We spreken veel mensen die er heel bewust voor kiezen om auto te delen. Daarnaast grijp je nooit mis, want als er een gereserveerd is, pak je de auto die 500 meter verderop in de straat staat”, luidt zijn nadere uitleg.

Inmiddels begint de vloot van HET te groeien. Afgelopen week zijn er weer twee gloednieuwe witte Nissans Long Range bijgekomen en daarmee ook twee nieuwe locaties, namelijk de Eemnesserweg en de Johannes Geradtsweg. Hiermee beschikt de energiecoöperatie nu over elf elektrische deelauto’s (één Tesla en tien Nissans). Begin 2022 komen daar nog twee auto’s bij, die een plaatsje krijgen in Kerkelanden. Daarnaast heeft HET de grens van tweehonderd rijders gepasseerd, waarvan zo’n honderd dus de deelauto in ieder geval één keer per week gebruiken.

Lees verder in de Gooi & Eembode
Lees hier nog meer over het succes van deelrijden in Hilversum
Luister hier naar NH Radio over het succes van HET deelauto