Skip to main content

HET gaat aan de slag met rijden op zonnestroom. In 2020 komen de eerste zonnelaadpalen in het dorp, die gevoed worden door een koppeling aan een zonnedak. De eerste HET laadpaal zal worden geplaatst bij Santbergen.

Waarom zonnelaadpalen?

HET heeft nu 7 deelauto’s in Hilversum Zuid en Hilversum Oost. De voordelen zijn duidelijk: schoon, voordelig, makkelijk en sociaal rijden. Een veilige en flexibele uitkomst als je in tijden van Corona liever niet met de trein wilt reizen of je (tweede) auto weg wilt/moet doen.

Maar toch krijgt HET vaak vragen over hoe schoon en duurzaam dat elektrisch rijden nu is. Mogelijk zit je zelf ook met die vraag, en houd je het dus maar even bij de ‘oude’ fossiele auto. HET heeft op deze vraag twee antwoorden:

Antwoord 1: Het is bijzonder goed onderbouwd dat elektrisch rijden over de 10-jarige levensduur van een auto vele malen minder CO2-uitstoot oplevert dan elke fossiele auto. Het Europese bureau Transport and Environment analyseerde dat elektrische auto’s gemiddeld drie keer minder CO2 uitstoten over de hele levenscyclus. En met verbeteringen in accuproductie en ander materiaalgebruik wordt dat de komende jaren zelfs vier keer. Lees hier het rapport.

Antwoord 2: Er is een verschil in ‘schoonheid’ van elektrisch rijden, een verschil dat vooral bepaald wordt door de stroom waarmee wordt geladen. Die kan ‘grijs’ zijn, of groen. Ofwel, gewoon uit het net met de nationale stroommix, waar nu zo’n 7% duurzaam van is, of volledig duurzaam, met lokaal opgewekte zonnestroom of windstroom. Met grijze stroom scheelt elektrisch rijden gemiddeld 30% CO2-uitstoot ten opzichte van fossiel rijden, met zonnestroom wel 90%. Tel uit je winst.

Aan de slag met rijden op zonnestroom

HET gaat dus aan de slag met rijden op zonnestroom. De 180 zonnepanelen liggen al op de plek bij Santbergen, die zijn in 2019 met begeleiding van HET gerealiseerd. HET is nu druk bezig met het ontwerp van de aankoppeling van de laadpaal en de vergunningsprocedure. HET doet dit niet alleen maar in nauwe samenwerking met de TU Delft, MRA-Elektrisch, de gemeente en met steun van provincie en het Stadsfonds.

Doelen
Met de laadpaal op zonnestroom bij Santbergen bereikt HET twee belangrijke doelen: alle Hilversumse EV-rijders krijgen de mogelijkheid nog schoner elektrisch te rijden (ga straks dus laden bij de HET zonnestroomlaadpaal) en HET breidt het netwerk aan deelauto’s uit: er komt een HET deelauto bij deze laadpaal te staan. Zo kunnen bewoners in centrum/oost (begin Geuzenweg, hoek Noorderweg, dus bij ingang van Santbergen) ook makkelijk een HET elektrische deelauto pakken.

Foto: Ron Spuijbroek (HET-vrijwilliger) en Stefan Korda (huismeester Santbergen op zonnedak van Santbergen.