Skip to main content

Rick Visser, projectleider e-autodelen bij HET, schreef deze blog. Zijn devies: Laten we bewust omgaan met de auto. En, gebleken uit onderzoek: elektrisch rijden en autodelen is beter voor het milieu.

Corona: hoe gaan we straks verder?

Corona heeft de wereld tot een adempauze gedwongen. Bijna niets is meer hetzelfde. Langzaamaan zullen we weer steeds meer in beweging komen. De grote vraag is of we dan de draad oppakken alsof er niets gebeurd is, of… dat we het bekijken als een nieuwe start.

We hebben de afgelopen weken tijd gehad om na te denken, we hebben ervaring opgedaan met een andere manier van werken en met een andere manier van denken. Thuiswerken is normaal geworden, vrije tijd heeft een andere betekenis gekregen… Ook is het gebleken dat wij sociale wezens zijn die elkaar graag willen helpen. We hebben ontdekt hoe fijn het is om klaar te staan voor een ander en we hebben aan den lijve ondervonden hoe belangrijk sociale contacten zijn!

Doordat de industriële productie is teruggeschroefd en het autogebruik en het vliegverkeer zijn gedaald, zijn de lucht en het water schoner. Wat zou het jammer zijn als we daar allemaal aan voorbij gaan en straks alleen maar aan de slag gaan om alles weer naar het oude terug te brengen. Laten we de pas op de plaats even vasthouden en nadenken waar we heen willen voordat we weer gaan lopen. Laat iedereen zijn steentje daaraan bijdragen.

Bewust van de kosten van een auto
Voor mij, als projectleider bij HET deelauto, de elektrische deelauto’s van energiecoöperatie HET (Hilversumse Energie Transitie), is het duidelijk hoe dat kan. Om te beginnen is het belangrijk om na te denken over het nut en de noodzaak van het gebruik en bezit van een auto. De meesten van ons hebben de afgelopen tijd de auto nauwelijks gebruikt. Veel auto’s hebben de hele Coronaperiode voornamelijk stil gestaan, geparkeerd langs de weg. Hopelijk zijn velen zich bewust geworden van de kosten van een auto.

Misschien hebben sommigen inmiddels besloten om hun tweede of zelfs hun enige auto weg te doen omdat hij eigenlijk weinig voor noodzakelijke ritten wordt gebruikt, merendeels alleen maar voor het gemak. En dat hij eigenlijk makkelijk weg kan omdat het zo verschrikkelijk makkelijk is om een auto op een andere manier te regelen voor als je er een keer echt een nodig hebt; bijvoorbeeld via HET deelauto!

Onderzoek: elektrisch rijden beter voor milieu
Het fijne van een deelauto is dat er minder auto’s op straat staan geparkeerd. En het mooie van een HET deelauto is dat deze 100% elektrisch is. Het motto van HET is: als je dan toch moet rijden, doe het dan elektrisch. Dat dit beter is voor het milieu is lange tijd punt van discussie geweest, maar eindelijk is er nu een gedegen onderzoek uitgevoerd dat dat overtuigend aantoont. Zie deze publicatie in de Volkskrant of vraag het artikel op via info@hetcooperatie.nl.

Rick Visser, projectleider e-autodelen bij energiecoöperatie HET (Hilversumse Energie Transitie)