Skip to main content

‘Je kunt ervan uitgaan dat elke deelauto ongeveer tien auto’s vervangt’

Het elektrische wagenpark van HET, de Hilversumse Energie Transitie, breidt zich gestaag uit over Hilversum. Wethouder Annette Wolters, die zelf op de fiets kwam, onthulde vrijdag bij Winkelcentrum Kerkelanden twee e-Nissans.

(…)
Rick Visser,
projectleider e-autodelen bij HET vertelt dat met deze twee erbij er nu twaalf e-auto’s van HET in Hilversum rondrijden. “Het idee is dat elke auto een eigen laadpaal zou krijgen. De aanvraag van de laadpalen heeft vertraging en daarom moeten we met nieuwe auto’s de eerste tijd vaak improviseren. We gebruiken dan de gewone laadpalen. We zijn dan wel afhankelijk van het feit of er plek is. En de auto moet eigenlijk weggehaald worden als ie vol is. Dat lukt natuurlijk niet altijd als je een deelauto hebt. Maar mocht de auto in de weg staan, dan kan men de qr-code scannen en krijgt een aantal mensen een bericht. Binnen korte tijd wordt de wagen dan verplaatst. We willen zo min mogelijk ruis, totdat de eigen parkeerplaats en laadpaal er staat. Het is de bedoeling dat er straks één bij de Augustinusschool komt en één hier bij het winkelcentrum Kerkelanden.”

(…)
Jeroen Pool, coördinator van de lokale energiecoöperatie, vertelt: “Je kunt ervan uitgaan dat elke deelauto ongeveer tien auto’s vervangt. Vaak zijn het mensen die een tweede auto voor de deur hebben staan, die ze zelf hoogstens één keer per week gebruiken. Voor deze sporadische ritjes, pakken ze nu de deelauto. Dat scheelt dus, naast de voordelen voor het milieu en in de portemonnee, negen auto’s die een parkeerplek nodig hebben. Daar hoor je veel Hilversummers over, een tekort aan parkeerplaatsen.”

(…)
Wethouder Wolthers: “De verwachting is dat de mobiliteit per persoon alleen maar gaat toenemen. En dat willen we natuurlijk op een zo duurzaam mogelijke manier doen. We zijn met deelvervoer op allerlei manieren bezig. Het is een sprong de juiste kant op. Met de deelauto’s zijn jullie actief om dit stapsgewijs te realiseren. De ambitie is hoog, dat is goed.”

(…)

Dit zijn fragmenten uit het artikel in de Gooi en Eembode Extra
Foto: © Foto Miché

Meer info:

Lees het hele artikel in Gooi en Eembode Extra

Ga naar HETdeelauto.nl voor tarieven en info.

Lees meer over Kick Off HET deelauto in Kerkelanden