Skip to main content

Het aantal elektrische deelauto’s van energiecoöperatie HET groeit snel. Er zijn nu al twaalf e-deelauto’s verspreid over Hilversum. Met 225 rijders is HET deelauto nu bovendien kostendekkend geworden. Op vrijdag 28 januari vierden de gemeente en energiecoöperatie HET deze heuglijke feiten. Wethouder Annette Wolthers deed de Kick Off van twee nieuwe auto’s in Kerkelanden.

Energiecoöperatie HET – Hilversumse Energie Transitie – is met ondersteuning van de gemeente in 2018 gestart met elektrisch autodelen. De inwoners van Hilversum beschikken nu over elf Nissans en een Tesla. Twee van de Nissans rijden nu in Kerkelanden. In totaal zijn er nu 225 rijders van HET deelauto waarvan vijftien in Kerkelanden.

Kostendekkend
Rick Visser, projectleider e-autodelen bij HET: “We vieren met de Kick Off in Kerkelanden dat we een flink eind op weg zijn om voor heel Hilversum een dekkend aanbod te hebben van onze e-deelauto’s. Maar bovenal vieren we dat HET deelauto nu in hoofdlijn kostendekkend is. Voor de introductie in Kerkelanden krijgen we nog wel steun van Provincie Noord-Holland, zodat ook in deze wijk het project zichzelf kan gaan bedruipen. We verwachten dat dat lukt zodra we hier meer dan dertig deelrijders hebben.”

Kick Off in Kerkelanden
Op vrijdagmiddag 28 januari deed wethouder Annette Wolthers de Kick Off van HET deelauto in Kerkelanden. Wolthers heeft in haar portefeuille onder meer ‘bereikbaarheid en parkeren’ en is ook wijkwethouder van Kerkelanden. Naast de gemeente en provincie, steunen ook buurtcoördinator Natascha Heerschop, de lokale winkeliers en Ver-KEN (Vereniging Kerkelanden Energie Neutraal) de entree van HET deelauto in de wijk.

Groot draagvlak
Tijdens de Kick Off in Kerkelanden werd stil gestaan bij het grote en groeiende draagvlak voor e-deelrijden in Hilversum. Visser: “Het gaat heel goed; we hebben maandelijks meer dan tien mensen die een proefrit maken. En als er weer meer geïnteresseerden komen, bestellen we nog meer auto’s bij.” Zo maakt HET elektrisch rijden toegankelijk voor alle Hilversummers.

HET Coöperatie heeft meerdere verklaringen voor het grote draagvlak van e-autodelen in Hilversum. Visser zegt daarover: “Veel mensen hebben een tweede auto veelal ongebruikt voor de deur staan. Zij vervangen die liever door een deelauto. Dit is veel voordeliger en duurzamer. Bijkomend voordeel is dat de parkeerdruk vermindert, die als een groot probleem wordt ervaren door veel Hilversummers. Visser: “Als zo’n tien mensen hun auto of tweede auto wegdoen en in plaats daarvan de deelauto pakken, dan ontstaat er heel wat meer ruimte in de straat. Minder parkeerdruk en meer plek voor groen en spelen.”

Jeroen Pool, coördinator van HET, vult aan: “Veel mensen worden op het idee gebracht door bekenden of buurtgenoten. We horen van de rijders vooral goede ervaringen. Zo grijpen ze bijvoorbeeld nooit mis, en als er een gereserveerd is, pakken ze de auto die een paar honderd meter verderop staat.”

Beeld:
v.l.n.r.: HET coördinator Jeroen Pool, wethouder Annette Wolthers en HET bestuursvoorzitter Jos Snels
Foto: Stephoto.nl

Meer info:

Kijk op HETdeelauto.nl 

Lees het artikel in Gooi en Eembode Extra