Skip to main content

HET heeft ook een Tesla in het assortiment als deelauto. (Foto: Jeroen Pool)

HILVERSUM – De Hilversumse Energie Transitie is bezig met de realisatie van de eerste zonnestroomlaadpaal. Dat moet het rijden op zonnestroom bevorderen. De lokale energiecoöperatie hoopt deze nieuwe voorziening dit jaar te kunnen presenteren. 

De locatie is bij Theater Santbergen – hoek Geuzenweg/Noorderweg. Daar liggen sinds vorig jaar al honderdtachtig zonnepanelen op het dak, die met begeleiding van de coöperatie gerealiseerd zijn. Logischerwijs is dit een goed startpunt voor HET, ook al omdat zij in dit deel van Hilversum werkt met het deelautoproject.

Volgens de coöperatie is zij nu druk bezig met het ontwerp van de aankoppeling van de zonnestroomlaadpaal en de vergunningsprocedure. Dit gebeurt allemaal in samenwerking met TU Delft, MRA-elektrisch, de gemeente Hilversum en is er steun van de provincie Noord-Holland en Stadsfonds Hilversum. Laatstgenoemde organisatie heeft eind februari al besloten 20.000 euro te geven aan dit duurzaamheidsproject.

HET hoopt dat de laadpaal in september of oktober een feit is. Dat hangt nog van een aantal factoren af, waaronder de concessie van de MRA en het verstrekken van de vergunning van de gemeente Hilversum. Op die twee zaken is het nu wachten.

Met het realiseren van deze voor Hilversum nieuwe laadpaal hoopt HET twee doelen te bereiken. Ten eerste krijgen de elektrische rijders – in jargon de EV-rijders genoemd – de mogelijkheid om elektrisch ‘nog schoner’ te rijden, aldus HET. En daar komt bij dat de energiecoöperatie zelf het netwerk aan deelauto’s kan uitbreiden, want bij Santbergen komt een eigen wagen te staan. “Zo kunnen bewoners in het centrum en Oost ook makkelijk een HET elektrische deelauto pakken”, is de uitleg.

Tekst Ingmar Meijer https://www.gooieneembode.nl/nieuws/natuur-en-milieu/175502/het-werkt-aan-komst-eerste-zonnestroomlaadpaal