Skip to main content

De Vitusbuurt, ook wel aangeduid als ‘klein Rome’, is een mooie buurt aan de rand van het centrum van Hilversum. De buurt heeft echter last van grote parkeerdruk, waardoor de leefbaarheid niet optimaal is. Daarom is er een proef gestart met de elektrische  deelauto’s van HET Coöperatie.

Informatie in het bericht aangepast: 17 mei 2023
De start van de proef wordt uitgesteld. Ook wordt het wegdoen van de eigen auto niet meer als eis gesteld voor deelname. Zie hieronder.
De betreffende bewoners van de Vitusbuurt krijgen hier een brief over.

Door het deelautogebruik komt er meer leefruimte, voor spelen, groen en meer ruimte op de stoepen om te lopen. Veel auto’s staan op de stoep geparkeerd. Daardoor zijn de trottoirs van sommige straten haast niet te bewandelen. Het betaald parkeren heeft verbetering gebracht maar de Gemeente wil de druk van veel auto’s in de straten verder terugdringen, zodat bewoners met nog meer plezier in de Vitusbuurt kunnen wonen.

Proef met e-deelauto’s
De Gemeente voert daarom samen met HET Coöperatie een proef uit met elektrische deelauto’s. Dit is het plan: Huishoudens die hun (tweede) auto weinig gebruiken, krijgen een budget voor deelautogebruik. Als dat bevalt, gaan ze door met autodelen. En als ze dat willen, kunnen ze er voor kiezen de (tweede) auto weg te doen. Dat is geen eis (zoals eerder gesteld werd) maar als ze dat wel doen, krijgen ze nog een extra bonus voor het deelautogebruik. 

Het aanbod
Om bewoners kennis te laten maken met een deelauto en zelf te laten ervaren of het een goede overstap is, komt de Gemeente samen met HET Coöperatie met een aantrekkelijk aanbod:

  • HET Coöperatie zet drie gloednieuwe elektrische deelauto’s in de buurt.
  • Er komen speciaal voor dit project nieuwe laadpalen, het gaat niet ten koste van bestaande laadpalen.
  • Deelnemers kunnen drie maanden gebruikmaken van de deelauto’s zonder abonnementskosten en een flink rijtegoed per maand.
  • Wie na de proef gebruik wil blijven maken van HET deelauto en de eigen (tweede) auto wegdoet, krijgt gratis €150,- rijtegoed.
  • De eigen auto kan tijdelijk gratis geparkeerd worden in Garage Gooiland.
  • Mocht het een keer voorkomen dat alle deelauto’s in de Vitusbuurt bezet zijn, dan is een van de andere elektrische deelauto’s in Hilversum te gebruiken.
  • Voor veel mensen is een deelauto veel goedkoper dan een eigen (tweede) auto .
  • HET deelauto’s zijn helemaal elektrisch: ze zijn stiller en schoner.
  • De HET deelauto is altijd in orde: nooit onverwachte kosten voor reparaties of onderhoud.
  • De straten worden leefbaarder: ruimte om op de stoep te lopen, voor spelen en groen.

Wanneer start de proef?
Het was de bedoeling dat de proef van drie maanden in 2023 zou starten. Doordat de benodigde drie laadpalen nog niet zijn geplaatst – en we ook geen signaal krijgen over wanneer dat wel gebeurt- kunnen we helaas niet anders dan het project naar achteren schuiven. Hoewel we hopen dat het project gestart kan worden op 1 september, weten we dat niet zeker. Pas na de zomer kunnen we daar verder bericht over geven. Dit uitstel is voor iedereen erg vervelend, voor de deelnemers en ook voor HET. Er is nu wél opnieuw kans om je nog aan te melden voor de proef. Wees er snel bij; er is nog plek voor een aantal huishoudens om deel te nemen.

Aanmelden deelauto Vitusbuurt:
Meedoen? Stuur een mailtje met naam, adres en telefoonnummer op deelauto@hetcooperatie.nl

Er is ook een klankbordgroep in de wijk die adviseert over de aanpak en te maken keuzes, zoals over de plaatsing van de laders. Mocht je als Vitusbuurter interesse hebben om ook mee te denken, dan is dat van harte welkom.

 

Meer lezen?

Zie ook: Bericht van NH Nieuws (juni 2022): Deelautoproject van start in Hilversumse Sint Vitusbuurt