Skip to main content

De Werf gaat energieneutraal! Het onderzoeksrapport over de zonneparkeerplaats-plus op de Mussenstraat/Werf is verschenen. Dat is een eerste stap op weg naar het totaalontwerp om het Hilversumse Werfgebied energieneutraal te maken. Na de zonneparkeerplaats krijgen alle daken zonnepanelen. Bij elkaar gaat dit straks meer dan 2 MWp zonvermogen opleveren.

Het Werfgebied is het terrein waar voorheen de oude gemeentewerf was, bij de Mussenstraat/Arendstraat. Het gebied, met een combinatie van werken en wonen, is in herontwikkeling tot energieneutraal gebied. Er wordt gewerkt aan de opwek van duurzame warmte, opslag van energie, duurzame mobiliteit en slimme aansturing van alle energiestromen.

Het onderzoeksrapport over de zonneparkeerplaats-plus – met ontwerp, business case en ontwikkelproces – is net verschenen. De Vereniging Duurzaam Werfgebied (VDW) gaf HET Coöperatie opdracht tot een vooronderzoek naar de verduurzaming van het gebied. Kernvraag hierbij: ‘Hoe krijg je het energiehuishoudboekje op nul (of zelfs positief)?’

Volgens het ontwerp in het rapport wordt eerst een zonneparkeerplaats ontwikkeld langs de Mussenstraat en het spoor, en op de centrale parkeerplaats op de Werf, met 520 kWp vermogen. De parkeerplaats wordt een ‘Zonneparkeerplaats-plus’: deze wordt uitgerust met zonnepanelen en met snellaadpalen. Elektrische auto’s worden gebruikt als accu door deze op te laden wanneer de zon schijnt, zodat andere auto’s kunnen laden ook als er geen zonneschijn is.

Later wordt zoveel mogelijk zonne-opwek toegevoegd; alle daken krijgen passende zonnepanelen: PV of PVT (met een PVT-paneel wordt zowel elektriciteit als warmte opgewekt). Bij elkaar gaan deze slimme maatregelen straks meer dan 2 MWp zonvermogen opleveren.

Het overzichtsrapport, waarin wordt geschetst hoe te komen tot een energieneutraal en groen Werfgebied, optimaal leefbaar en plezierig om te werken, verschijnt in de zomer.

De uitvoering van het vooronderzoek is gedaan door HET Coöperatie, in samenwerking met adviesbureaus Peta Watts, Meroch en stedenbouwkundig bureau Maelcum. De opdracht werd gegeven door vastgoedeigenaren Hanegraaf, Werf35, Makeltrent en Hefion (verenigd in VDW). Het onderzoek is mogelijk gemaakt met financiële steun van Provincie Noord-Holland, Gemeente Hilversum en Stadsfonds Hilversum.

Nu werken de samenwerkende partijen aan de financiering van de plannen en ze hopen dit najaar aan de slag te kunnen met de bouw.

Beeld:
Partners VDW: Raoul van de Wetering, Maaike Hanegraaf-Oud en Peter Driessen: 

 

Lees meer:

Rapport Zonneparkeerplaats+ Mussenstraat/Werf

Werfgebied gaat voor integraal duurzaam

Vooronderzoek duurzaam Werfgebied