Skip to main content

De eerste officiële deel-Tesla van Europa rijdt in Hilversum. De Tesla is volledig bedienbaar met de autodeel-app van HET deelauto. De Hilversumse energiecoöperatie HET heeft met deze deel-Tesla de Europese primeur. 

HET – Hilversumse Energie Transitie – is in 2018 gestart met elektrisch autodelen. De inwoners van Hilversum beschikken nu over een vloot elektrische deelauto’s bestaande uit zes Nissan Leafs en een Tesla. HET deelauto zit afgelopen maanden flink in de lift. Rick Visser, Coördinator van HET deelauto: “Het gaat heel goed met HET deelauto; we hebben maandelijks tien tot twintig mensen die een proefrit willen maken.” Daarom bestelt HET er nog twee auto’s bij. Visser: “En als er weer meer geïnteresseerden komen, bestellen we nog meer auto’s bij.” Zo maakt HET elektrisch rijden toegankelijk voor alle Hilversummers.

Pioniersstrijd
De HET deel-Tesla is de eerste in Europa die op de app van ontwikkelaar TMF werkt. Via de HET deelauto-app is de Tesla volledig automatisch te reserveren en bedienen. Het inbouwen van de benodigde elektronica was een samenwerkingsproject tussen drie partijen: app-ontwikkelaar TMF, leasebedrijf Kyoto en HET Coöperatie. Visser: “Het was een mooie en leerzame pioniersstrijd. Er waren geen bouwtekeningen of schema’s, we moesten het doen met foto’s die elektronica- ontwikkelaar INVERS desgevraagd naar ons opstuurde.”

Veilig van A naar B
Autodelen wint enorm aan populariteit, ook in Hilversum. Visser: “Er zijn veel mensen die juist nu
– in coronatijd – op een veilige manier van A naar B willen reizen. Dat gaat beter met de auto dan met het openbaar vervoer. Ook zien veel mensen dat hun tweede auto’s ongebruikt voor de deur staan. Zij vervangen die liever door een deelauto. Vanwege de kosten, maar er zijn er zeker bij die het ook in het kader van duurzaamheid doen.”

Lees meer:
Lees meer over het gebruik van van de HET deel-Tesla.
Lees het artikel Europese Primeur deel-Tesla van de Gooi en Eembode.